Solná a solanková mýdla a rozdíl mezi nimi
Ve chvíli, kdy už umíte “umíchat” mýdlo, můžete se pustit do různých specialit, přičemž jednou z možností je přidání soli do mýdla, což oceníte především ve sprše nebo ve vaně, kde si můžete užívat “moře v kostce”. Sůl má dezinfekční a hojivé účinky, proto se doporučuje do pleťových mýdel a jako ošetření po holení. Pokud přidáte lžičku rozpuštěné soli, přispějete tím k tvrdosti mýdla, pokud se rozhodnete přidat jí víc, musíte myslet na to, že sůl snižuje pěnivost a přizpůsobit tomu svůj recept. Skvělou nalejvárnou jsou kurzy mýdlárny Savon de Lisoleil.
Solná mýdla
Solné mýdlo vytvoříte tak, že do receptu přidáte 40–60 % soli (max. 150 %). Sůl by měla být co nejobyčejnější, ale já zkoušela i mořskou sůl s jodem a rovněž můžete použít sůl himalájskou (nikoliv však sůl z mrtvého moře, ani sůl epsomskou!). Někteří ji melou na co nejdrobnější kousky, já to nedělám, protože mi přijde, že o mě mýdlo drhne. Právě peelingový efekt ovšem může být tím, co od mýdla chcete. Sůl můžete přisypat před nebo po dosažení stopy, počítejte však s tím, že to bývá celkem fičák, jak jsem se přesvědčila při tvorbě tohoto videa.
Protože sůl nepění a zároveň snižuje vysušující efekt mýdla, použijte recept s co největším množstvím kyselin laurové a myristové. Doporučovaný poměr je např. 70 % pěnivých olejů (kokosový, babassu, palmojádrový) a 30 % jiných olejů–pokud možno stálých, tzn. bez kyselin linolové a linolenové (avokádový, olivový, mandlový). Pěnivost směle zvyšujte také jíly, mydlicovým vývarem či aloe vera. Protože kyselina laurová vysušuje, je vhodné zvýšit podlouhování (15–35 %).
Solná mýdla jsou zpravidla lita do malých silikonových formiček, protože rychle tvrdnou. Pokud budete postupovat tímto způsobem, vaše mýdla pravděpodobně neprojdou gelovou fází. Pokud chcete, aby mýdla gelem prošla, nebo chcete tvořit mýdlové kostky, budete muset použít troubu (500 g dávám do trouby na 50°C po dobu jedné hodiny, po další hodině krájím).
Protože sůl na sebe váže vlhkost, je nutné pečlivě hlídat skladování. Nejlépe mydlí zhruba půl roku od data výroby =).
Solanková mýdla
Narozdíl od solného je v solankovém mýdle sůl úplně rozpuštěna. Nejdříve si vytvoříte 26% roztok soli a vody (26 g soli na 74 g vody) a do toho následně nasypete hydroxid sodný. Je dobré pro začátečníky, protože neovlivňuje rychlost stopy. I u solankového mýdla ovšem myslete na sníženou pěnivost a snažte se ji podpořit. Aby se mýdlo nelámalo, doporučuje se zvýšit podíl tekutých olejů a mýdlo krájet teplé.
Komentáře
Okomentovat