Solankové mýdlo s indigem – Clamshell swirl

Možná jste vypozorovali, že na náročnější techniky moc nejsem. Snažím se mýdlo vyrábět tak, aby bylo především funkční a jen nerada se vzdávám jeho pěnivosti nebo odolnosti ve prospěch zdobení. Šla jsem do toho jen proto, že jsem v době nouzového stavu v zemi měla čas trochu víc to promyslet. Sestavila jsem recept s pomalou stopou a požadované vlastnosti mýdla se pokusila dohnat solí a humánním hedvábím. Jak to dopadlo?

 

Recept (500 g)

  • 50 % slunečnicový olej HighOleic! (250 g)
  • 30 % hovězí lůj (150 g)
  • 15 % kokosový olej (75 g)
  • 5 % makový olej (15 g)
  • 2 % esenciální oleje (6,5 g Lavandin + 3,5 g Pačuli)
  • 0,5 g indiga v 4 g slunečnicového oleje
  • 7 % přetučnění NaOH (67 g)
  • 2,5 dílu vody (168 g) + 20 % mořská sůl (42 g) + 0,5 % humánní hedvábí (2,5 g)

Obsah kyselin

  • laurová 8 %, myristová 5 % (-> mýdlo bude málo pěnit, maličko pomůže humánní hedvábí, ale sůl to zase srazí)
  • palmitová 12 %, stearová 9 % (-> mýdlo bude poměrně pevné a odolné, zpevní jej sůl)
  • olejová 54 %, linoleová 7 %, linolenová 1 % (-> mýdlo bude hodně pečující)

Den předem jsem si do lahvičky odvážila indigo a trochu oleje a pravidelně s tím třepala. I humánní hedvábí je dobré namočit si předem do vody (dostanete ho do louhu větší množství), ale to jsem neudělala. Postupovala jsem takto: odvážila jsem si vodu, nasypala do ní sůl a tu nechala za stálého míchání a zahřívání úplně rozpustit (vznikl tak 20% roztok – solanka). Poté jsem do roztoku přisypala navážený hydroxid sodný. Následovně jsem do něj postupně vmíchala humánní hedvábí, které se postupně rozpustilo. Rozpusťte si másla a smíchejte je s oleji, vč. esenciálních olejů. Počkejte, až směs vychladne na 38°C, louh na 40°C. Nelekněte se, louh má po vmíchání hedvábí konzistenci papíroviny (pokud jste někdy viděli načerpanou papírovinu! No, takhle vypadá…). Musíte louh do lipidů lít přes sítko a to ještě pravidelně třít stěrkou, aby jím hustá hmota prošla. Mixněte lipidy s louhem do fáze emulze (či lehoučké stopy). Půlku hmoty obarvěte indigem a promíchejte stěrkou. Teď bych ráda podotkla, že přišla chvíle, kdy jsem měla fůru času, na což nejsem zvyklá, ale celkem ráda bych si na to zvykla! Počítala jsem do dvaceti, abych se zamýšlenou technikou nezačala příliš brzy. Postup jsem čerpala z tohoto videa od Holly z Kapia Mera Soap. Nejdříve jsem musela do odměrky nalít rovnoměrně z obou stran obě barvy. Pokud bych hmotu měla příliš řídkou, promíchala by se. A pak jsem raději zase počítala do dvaceti, abych zbytečně nespěchala. Následně jsem si podepřela jeden kratší konec formy víkem, přes protější stranu pak lila “mušličky” a počítala u toho do devíti (jo, tohle mýdlo je o počítání :D). Své veledílo jsem přikryla víkem a dala na hodinu do trouby vyhřáté na 50°C. Můžete ho tam nechat i déle, přecejen je tam hodně kyseliny olejové. Po 30 hodinách jsem ukrojila zkušební kousek, ale mýdlo bylo ještě velmi měkké a na tomto kousku se zbytečně vytvořil sodný prach. Dejte mýdlu klidně i dva dny – neprohnalo vás rychlou stopou a teď potřebuje, abyste byli trpěliví. Sice je v něm sůl, ale není jí tolik, aby se i později špatně krájelo. Kostky se krájí vodorovně, jen krajní dva kousky jsem krájela svisle. Nechte mýdlo zrát alespoň dva měsíce, než se s ním začnete mydlit. Jednak kvůli kyselině olejové, jednak kvůli většímu množství vody. Čím víc času mu dopřejete, tím odolnější bude.








TIP! Recept se skvěle hodí k vyzkoušení barvící techniky ombré!

 

Komentáře