Karáskovo solné mýdlo s růžovým jílem
Protože jsem od kolegy-restaurátora dostala na balení mýdel speciální narůžovělý ruční papír inspirovaný osobností literáta Jiřího Karáska ze Lvovic, dokopala jsem se konečně do solného mýdla přidat růžový jíl a hromadu třpytek, které jsem si před půlrokem v nenadálém záchvatu nakoupila. Kromě růžové jsem toužila i po fialové, což mělo zajistit indigo, to se ovšem nepovedlo ;). Tentokrát jsem se rozhodla zkusit do receptu zabudovat také citrát, který zajišťuje lepší rozpustnost mýdla v tvrdé vodě.
Recept (500 g)
- 70 % kokosový olej (350 g)
- 20 % kakaové máslo RAW (100 g)
- 10 % lískooříškový olej (50 g)
- 40 % mořská sůl (200 g)
- 5 kapek CO2 Rozmarýn
- 15 g růžový jíl
- 15 g ovesné hedvábí
- 2 špetky indiga v 5 g oleje
- 20 % přetučnění NaOH (67,9+9,1=77 g)
- 2 díly vody (136 g)
- kyselina citronová (16 g) – výše připočítaný NaOH slouží k neutralizaci kyseliny
Obsah kyselin
- laurová 34 %, myristová 13 % (-> mýdlo bude hodně pěnit, což je potřeba kvůli zapracování soli)
- palmitová 12 %, stearová 9 % (-> mýdlo bude méně pevné a odolné, zpevní jej sůl, jíly i ovesné hedvábí)
- olejová 20 %, linoleová 3 % (-> mýdlo bude méně pečující, proto není vhodné solná mýdla používat každý den, mají ovšem jiné přednosti)
Nejdříve jsem kyselinu citronovou rozpustila v teplé vodě. Směs jsem zchladila, odnesla do vany a pustila větrák. Poté jsem po malých lžičkách přisypávala hydroxid sodný. Protože jsem zažila značně bouřlivou reakci zásady s kyselinou, vyrábím citrát vždy ve vaně. Lipidy jsem nechala vychladnout na 45°C a louh na 48°C. Zvolila jsem vyšší teploty, protože jsem počítala s tím, že sůl hmotu trochu ochladí. Do olejů jsem přikápla CO2. Pak jsem přilila louh a hmotu mixla tyčovým mixérem do lehké stopy. Až pak jsem přisypala sůl a pořádně zamíchala stěrkou. Od základní hmoty jsem oddělila 400 ml (přibližně půlku). Do první hmoty jsem přisypala ovesné hedvábí (dále bílá hmota), do druhé růžový jíl (dále růžová hmota). Hmoty jsem mixla do střední stopy. Do dvou míst v bílé hmotě jsem z výšky nalila půlku hmoty růžové. Technice se v angličtině říká “in the pot swirl”. Protože jsem doufala i v nafialovělou barvičku, přikápla jsem do zbytku růžové hmoty směs indiga a vody (což byla chyba, protože indigo není rozpustné ve vodě, použijte olej) a opět ji z výšky nalila do bílé hmoty. Následně jsem směs barev lila do formy po straně zleva doprava. Můžete zkusit lít i do jednoho místa – fantazii se meze nekladou! Vršek jsem přizdobila čínskou hůlkou – barvičky jsem spojila kosými spirálkami. Tak – a tohle normálně nedělám! Vršek jsem posypala biodegradabilními třpytkami od EcoStardust. První vrstvu tvořily jemné třpytky Chunky Silver, druhou pak směs Twilight. Mám od nich také štěteček, kterým se skvěle aplikují. Stačí ho namočit do pytlíčku a oklepnout prstem nad požadovaným místem. Třpytky jsem doplnila cukrovými perličkami v růžové a bílé barvě, což je skvělá náhrada, pokud na to blištění až tak nejste. Jelikož solná mýdla mají problém projít gelem, je třeba vypomoci si troubou. Já si ji předehřála na 50°C a uzavřenou formu s mýdlem šoupla na hodinu dovnitř. Poté jsem formu vytáhla a ještě další hodinu počkala, než jsem ji odklopila, mýdlo vyklopila a nakrájela. Měla jsem to udělat tak o čtvrt hodiny dříve, ale mýdlo mi přišlo moc měkké a najednou bylo skoro pozdě =).
Doufám, že jste ocenili trochu bláznivější mýdlo, než jste u mě zvyklí, a užijete si pohodové vánoční svátky… třeba s mýdlařením!
Komentáře
Okomentovat