Vaše první mýdlo: minimální vybavení

Již jsem vás informovala o svých mydlářských začátcích, které spadají do konce roku 2013. Tehdy jsem toho k výrobě mýdla oproti dnešku "potřebovala" fakt málo. Na jednu stranu je třeba přistupovat k mýdlu zodpovědně, na druhou si na začátku nechcete pořizovat kvanta nových pomůcek a spotřebičů, což samozřejmě chápu. Většinu z nich už ale určitě máte doma a bez nich je to velký vabank. 

Suroviny

  • Destilovaná nebo demineralizovaná voda: Stojí pár korun a kdyžtak ji nalijete do žehličky. Voda z kohoutku má různé složení a může se chovat nepředvídatelně.
  • Hydroxid sodný v kosmetické kvalitě: Nikdy ne z drogerie, ten je určen do odpadů! Není čistý – může obsahovat látky, které na svém těle fakt nechcete. 
  • Na veganské mýdlo: Bambucké máslo, olivový/rýžový a kokosový olej.
  • Na levné mýdlo: Sádlo, kokosový olej.
  • Na ovonění: Esenciální olej Levandule (protože neurychluje). Poprvé rozhodně nepoužívejte vonné oleje!

Nádobí

  • Nerezová nebo plastová (horkuvzdorná) nádoba na louh: Nepoužívejte sklenici, ani zavařovací, hrozí prasknutí!
  • Nerezová lžička na promíchání louhu
  • Nerezové sítko: Abyste jím vychytali případné nečistoty v louhu.
  • Hrnec na rozpuštění bambuckého másla či sádla
  • Nádoba na mýdlovou hmotu: Já mám velkou odměrku s hubičkou, dobře se s ní nalévá.
  • Silikonová stěrka na míchání a stírání stěn
  • Nádoba na mýdlo: Pro začátek postačí plastová nádoba nebo krabice dobře vystlaná kuchyňskou folií nebo papírem na pečení. Své první mýdlo určitě nelijte do malých formiček; v dece negelují, v troubě zase hrozí přehřátí. 
  • Nůž na krájení

Spotřebiče

  • Kuchyňská váha: Postačí běžná, která měří na celé gramy (hydroxid si zaokrouhlíte směrem dolů), avšak musí být přesná. 
  • Teploměr na tekutiny: To je trochu větší investice, ale teploty jsou v mýdlaření hodně důležité. Já mám teploměr na měření teploty z povrchu. 
  • Tyčový mixér: Můžete míchat ručně, ale potrvá to dlouho a na začátku jen těžko poznáte, kdy přestat.
  • Trouba: Pokud peče na 50°C, jinak raději použijte metodu balení do deky. 

Ostatní - pro bezpečnost

  • Ochranné brýle
  • Gumové rukavice
  • Ph papírky nebo roztok Fenolftaleinu na změření bezpečnosti mýdla

Část věcí seženete na nature-store, zbytek v kuchyňských potřebách či na Aliexpressu. Pokud si tohle všechno pořizovat nechcete, doporučuji zajít si k nějaké dobré mýdlařce na kurz (třeba k Nastě). Sice to také není levná záležitost, ale odnesete si z odtamtud kilo mýdla, za které byste ruční mydlárně zaplatili stejnou nebo vyšší částku. A uvidíte, zda vás mýdlaření chytne natolik, abyste do něj dál investovali.

Komentáře