Dlouho jsem se zamýšlela nad tím, zda tento
článek opravdu zveřejnit. Co když mě to zdiskredituje a o mé rady už
nebude nikdo stát? Ale třeba to někoho plácne přes prsty, aby nedělal ty samé blbosti jako já…
Své první mýdlo jsem totiž vyrobila už v roce 2013. Dostala jsem od
mamky knížku Susan Cawichové z doby, kdy ještě neexistoval tyčový mixér.
Přečetla jsem ji, obstarala nějaké ty oleje, hydroxid z drogerie Teta a
extrakt z grepfruitových jader a šlo se na věc! Nedá se říct, že jsem
měla k dispozici vyloženě špatný postup, jen jsem značně podceňovala
důležitost mnoha jeho kroků.
Blbost č. 1: Neměla jsem potřebné pomůcky.
Jak jsem již napsala, nevěděla jsem, že mohu použít tyčový mixér (ani
jsem ho nevlastnila) a míchala jsem si jen tak lážo plážo rukou. Na tom
není nic špatného, ale je lepší dělat to poprvé pod dohledem někoho
zkušeného. Jestli jsem dosáhla stopy, rozhodně jsem to nepoznala–prostě
jsem přestala míchat, když už to byla moc velká otrava.
Nevlastnila jsem váhu, takže jsem gramy přepočítávala na mililitry.
Jo, čtete dobře. Nebudu vám psát, jak jsem to dělala, abych k tomu
nenavedla někoho dalšího. Nefunguje to! Mýdlu trvalo 4 dny, než se z něj
stalo mýdlo a nepochybně bylo podlouhované jak blázen. Přispět k tomu
mohl i výše zmíněný hydroxid na odpady, i když tenkrát to s ním asi
nebylo až tak zlé jako dneska, protože pozdější mýdla už se povedla.
Také teploměr na tekutiny jsem si zakoupila teprve minulý rok. Do té
doby jsem čekala, až oleje i louh vychladnou na přibližně stejnou
teplotu. Pravděpodobně jsem měla štěstí, že louh nechladne tak rychle
jako oleje, protože hmota se jen málokdy srazila. A když se srazila,
mýdlo to během zmýdelnění vždycky nějak zvládlo. Dnes už ale vím, že bez
teploměru je to zbytečný vabank.
Blbost č. 2: Nenakoupila jsem na specializovaném e-shopu, nýbrž v Tescu, drogerii a ve zdravé výživě.
To víte, chtěla jsem to rychle a balíček z Mýdlového světa měl přijít
až za pár dní. O doporučených poměrech nasycených a nenasycených
mastných kyselin pro začátečníky (50:50) jsem věděla houbeles, takže
dostupné oleje musely stačit! Zvolený recept obsahoval 20 % kokosového
oleje, což byla jediná surovina s vyšším bodem tání. Zbylé oleje byly:
olivový pokrutinový (40 %), slunečnicový (20 %), olivový extra virgin
(10 %) a sojový (10 %). Korunoval to hydroš na trubky z Tety. Dnes se
divím, že to mýdlo ztuhlo a stejně tak se divím, že bylo bezpečné. Ale
bylo! Navzdory jiným přešlapům jsem totiž byla vybavena pH papírky ze
zdravotních potřeb, které sice používám doteď, ale když mě nahlodá
podezření, neváhám vytáhnout i roztok Fenolftaleinu.
Blbost č. 3: Udělala jsem si vlastní recept a nacpala tam med.
První část blbosti pramení z toho, že jsem chtěla vyrobit mýdlo ze surovin, které jsem měla k dispozici. Druhá zase z toho, že jsem byla namyšlená. Jo, věděla jsem, že med je pokročilá surovina (na kterou jsem si mimochodem podruhé troufla až nedávno!). Ale stejně jsem ho tam dala a on se nerozpustil a nespojil s oleji. Dneska mají začínající mýdlařky mnohem snadnější situaci než před několika lety. Postup mohou předem shlédnout na nespočtu videí. Existuje
blog Přímo od včelařky,
kde se načerpají potřebné základy v češtině a na Facebooku funguje
několik aktivních skupin, kde se dozví mnoho dalšího. Informovanost se
týká i bezpečnostních rizik, která mi na jednu stranu občas připadají
zbytečně nafouknutá, na druhou stranu mé začátky jasně svědčí o tom, že
přesně takovou výhružnou masáž bych tenkrát potřebovala.
Takhle ten můj medový zázrak vypadal:
Závěrem budiž zhodnoceno, že jsem špatně udělala všechno. Úplně všechno!
A vůbec jsem si toho nevšimla, protože to náhodou vyšlo a nesežralo mě
silně alkalické cosi. Naštěstí jsem se vzdělávala dál a postupně
přikupovala další suroviny a pomůcky. A právě o tom to je: nenechat se
odradit a neustále na tom pracovat =).
Komentáře
Okomentovat