Jak sestavit recept na mýdlo na ruce

Málokterý začátečník si vystačí s jedním ověřeným receptem. Jakmile se naučí s mýdlařskou kalkulačkou, chce zkoušet nové oleje a jejich kombinace. Většinou se ale neorientuje v mastných kyselinách (proto každému vřele doporučuji navštívit nějaký kurz, nebo alespoň jeho online podobu) a samovolně obměňuje lipidy, které svým složením zaměnitelné rozhodně nejsou. Snad si moc nenaběhnu, když poodhalím, jak své recepty vytvářím já, a ukážu to na nejvyužívanějším mýdle – mýdle na ruce.

Tvorba receptů je silně individuální záležitost. Na začátku byste si vždy měli říct, co by výsledný produkt měl umět. Já od svého mýdla na ruce vyžaduji, aby ve vlažné vodě rychle vytvořilo velké bubliny. Mělo by čistit, ale zároveň příliš nevysušovat, protože ho používám i několikrát za den. Ze stejného důvodu kladu vysoké nároky i na tvrdost mýdla (ačkoliv používám vhodnou mýdlenku, na které mýdlová kostka stíhá průběžně prosychat).

Pro mýdla na ruce se běžně používá přetučnění 7 % a poměr vody a hydroxidu 2:1. Zůstanu u něj a dále se budu věnovat jen vhodným poměrům olejů dle jejich signifikantních mastných kyselin. Přitom nikdy nesmíme zapomínat, že olej je vždy složen z několika mastných kyselin, jejichž poměry se liší a tak se nemůžeme divit, že některé záměny s poměry v mýdlařské kalkulačce trochu víc zamávají. Uvedená procenta se týkají veganského mýdla:

  • 20–30 % oleje obsahujícího kyselinu laurovou (kokosový, babassu a palmojádrový olej)
  • ca 30 % oleje s kyselinou palmitovou nebo másla bohatého na kyselinu stearovou (palmový olej, bambucké, kakaové a mangové máslo)
  • 25–45 % oleje bohatého na kyselinu olejovou (oba druhy olivového, slunečnicový High Oleic, kaméliový, lískový, mandlový a avokádový olej)
  • do 15 % oleje obsahujícího převážně kyselinu linolovou (slunečnicový, světlicový, makový, hroznový, konopný a olej z vlašských ořechů)
  • do 5 % ricinového oleje

Živočišné tuky jsou fajn v tom, že samy o sobě obsahují vhodný poměr mastných kyselin a pokud je doplníte kokosovým a trochou ricinového oleje, často se už nemusíte o nic víc starat. Např. základem tohoto retro mýdla je vepřové sádlo. 

Kromě doporučených hodnot v mýdlařských kalkulačkách je zpočátku obzvlášť nutné sledovat poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin, u kterých se snažím držet v rozmezí od 40:60 do 50:50. Pokud vás zajímají další vychytávky, koukněte se na Ame-inu wiki a na Přímo od včelařky. A nebo si kupte skvělý Nastin kurz na mastné kyseliny

Komentáře