Retro mýdlo s kaolinem
Co je na tomhle mýdle retro? Že jsem recepturu sestavila v době, kdy jsem pročítala staré americké receptáře – a samozřejmě ji přizpůsobila moderní potřebě. Většinový obsah tvoří sádlo doplněné kokosem a ricinem pro krémovitou pěnu a trochou kakaa pro zvýšení pocitu luxusu mýdla! Kaolin je pak Američankami opakovaně opěvovaný pro čistící schopnosti.
Recept (500 g)
- 63 % sádlo (315 g)
- 30 % kokosový olej (150 g)
- 5 % kakaové máslo RAW (25 )
- 2 % ricinový olej (10 g)
- 2 % kaolin (10 g)
- 7 % přetučnění NaOH (71 g)
- 2 díly vody (142 g)
- 2 % esenciální oleje (6 g Lemongrass, 4 g Grepfruit)
Obsah kyselin
- laurová 14 %, myristová 6 % (-> mýdlo bude průměrně čistit a pěnit, což podpoří i kaolin)
- palmitová 22 %, stearová 11 % (-> mýdlo bude velmi pevné a odolné, což podpoří také kaolin)
- olejová 33 %, linoleová 5 % (-> mýdlo bude průměrně pečující)
Nejdříve nechte úplně rozehřát všechny tuhé ingredience (a že jich je!). Mezitím si připravte louh a počkejte, až lipidy klesnou na 46°C a louh na 48°C. Šlehejte do lehké stopy, přilijte esenciální oleje, a poté oddělte 200 ml hmoty a vsypte do ní kaolin. Obě hmoty šlehejte po stejně dlouhou dobu do střední stopy. Mýdlo tuhne rychle, ale hmotu můžete lít ve shlucích/pruzích a poté projet “U” drátem (googlete jako věšákový swirl=hanger swirl). Mýdlo můžete buď zabalit do deky, nebo šoupnout na 45 min na 50°C do trouby, pak ji vypnout a nechat uzavřenou do druhého dne. Krájet jsem tak mohla už po 8 hodinách.
Výsledné mýdlo má naoranžovělou barvičku a voní po citrusech =).
Komentáře
Okomentovat