Kosmetické jíly

Blahodárné účinky některých jílů jsou známy už od starověku: jemně čistí, absorbují nečistoty a zjemňují. Jedná se o namleté minerální prášky různých barev a vlastností, které snadno využijete pro kosmetické a relaxační účely, nebo z nich namícháte milý a praktický dárek k narozeninám či Vánocům. 


Nejvyužívanější jíly

Bílý jíl (kaolin) bohatý na oxid křemičitý se těží mimo jiné i v Česku. Je nejjemnější ze všech kosmetických jílů, proto se kromě normální hodí zejména pro suchou a citlivou pleť. Zároveň však nejefektivněji váže vlhkost, a tak se kaolinové pleťové masky nedoporučuje nechat na obličeji úplně zaschnout. Kaolin se občas míchá s červeným jílem jakožto nepravý růžový jíl (jehož těžba byla zastavena a pouze se doprodávají starší zásoby), nebo s ultramarínem jakožto nepravý modrý jíl.

Červený jíl obsahující ilit a železo je mastnější a vstřebává méně tekutiny. Přispívá k rozzáření normální i suché pleti, která je unavená a matná. 

Zelený jíl je zbarven zvláštní formou železa, kterou obsahuje i lidská krev. Kromě kosmetických účelů se proto používá rovněž k léčbě ran a vředů. Prospívá normální a mastné pleti. 

Marocký jíl (rhassoul) má oproti jiným jílům několikanásobně vyšší podíl křemíku, draslíku a hořčíku. Vyznavači no poo mytí vlasů oceňují jeho šetrné čistící vlastnosti. Navíc je vhodný pro všechny typy pleti, vč. citlivé. 

Návody na domácí produkty

Wellness koupel

Smíchejte 20 % červeného nebo zeleného jílu a 80 % epsomské nebo mořské soli. Dávkujte do skleniček či plastových dóz. Doporučuji rozmíchat tři lžíce směsi ve vodě a poté aplikovat do horké koupele. 

Pleťová maska

Smíchejte 10 % kaolinu a 90 % červeného nebo zeleného jílu. Dávkujte do skleniček či plastových dóz. Doporučuji rozmíchat jednu lžíci směsi ve vodě nebo hydrolátu a vzniklou kašičku aplikovat jakožto pleťovou masku. Před úplným zaschnutí ji smyjte. 

Suchý šampon

Smíchejte 15 % kaolinu a 85 % rhassoulu. Dávkujte do skleniček či plastových dóz. Doporučuji aplikovat k odrostům na pokožce hlavy a poté buď vyčesat, anebo vlasy umýt. 

Jíly můžete přidat rovněž do šampuků, přírodních mýdel či dekorativní kosmetiky. Dejte si pozor na kvalitu - měly by být pokud možno přírodního původu. Pak můžete pracovat i s nepoškozeným kovovým nádobím, přestože jsou doporučovány spíše plastové lžičky. 

Komentáře