Proč jsem řekla NE laserové operaci očí

Refrakční operace očí a její různé typy jsou fenoménem moderní doby - mně osobně byla doporučena několikrát. Mladí i starší přece odhazují dioptrické brýle a kontaktní čočky a užívají si komfortu ostrého vidění, což vyvolává pořádný WOW efekt. Těch pár lidí, u kterých se operace nepovedla, mezi ty přece nepatřím. Je to ale skutečně tak? 

Princip operace

Při operaci dochází ke změně zakřivení rohovky a to jejím ztenčením. Momentálně jsou očními klinikami doporučovány zejména vylepšené verze dvou druhů hloubkových operací: Femto-LASIK (chirurg pomocí femtosekundového laseru na povrchu oka vytvoří ochrannou lamelu, kterou odklopí a vykoná laserovou operaci pomocí excimerového laseru, poté lamelu opět přiklopí) a ReLEx SMILE (kdy laser odstraní dioptrie přímo na rohovce, uvnitř níž separuje přebytečnou tkáň, tu chirurg následně odstraní drobným laserovým řezem). 

Rizika, o kterých se mluví 

Na stránkách očních klinik se dočtete o přechodných rizicích, zejména o syndromu suchého oka, který je záhy bagatelizován řešením v podobě očních kapek. V případě metody ReLEx se pak ani tato komplikace nepředpokládá, protože při operaci nedochází k narušení povrchu oka. Z dlouhodobých rizik kliniky ochotně uvádí opětovné zhoršení zraku vlivem věku, které prý můžete v případě metody Femto-LASIK řešit reoperací. Samozřejmě se už nezabývají otázkou, jak příjemný vám bude celoživotní pocit řezání v očích, pokud budete patřit mezi mizivé procento lidí s tímto problémem, nebo kolik reoperací vaše rohovka bez komplikací zvládne. 

Co na to oftalmologové 

Většina očních specialistů zvolí brýle jakožto nejbezpečnější prostředek korekce zraku, za nimi následují kontaktní čočky a až za ně se řadí operace. Protože laserové zákroky ztenčují rohovku, způsobují falešně nižší hodnoty nitroočního tlaku. Ten je důležitým parametrem při včasném rozpoznání zeleného zákalu, který je druhou nejčastější příčinou slepoty na světě. Rovněž v případě banálnějšího šedého zákalu budete oproti jedinci s okem bez laserového zásahu obtížně hledat operatéra. Šedým zákalem je přitom v populaci starší 65 let postižena více než polovina lidí. Mezi staršími 75 let se pak toto procento zvyšuje až na 70 procent. 

Dohledala jsem, že tato operace se dá doporučit snad jen těm, kteří trpí anizometropií (vysokým rozdílem dioptrické vady mezi pravým a levým okem). Já tuto vadu mám a ani tak bych do tohoto nevratného a v mnohém ohledu poškozujícího zákroku nešla. K refrakčním operacím očí je totiž třeba přistupovat stejně zodpovědně jako k jakékoliv jiné operaci a brýle nebyly nikdy mým nepřítelem. 

Zdroje k prostudování

http://www.ocnioptik.eu/akantameby/uvadeji-reklamy-na-laserove-operace-oci-objektivni-informace/

https://is.muni.cz/th/q87yn/RIZIKA_A_KOMPLIKACE_REFRAKCNI_LASEROVE_CHIRURGIE-final.pdf 

Komentáře