Dětské mýdlo s alantoinem

Poslední dobou se kolem mě vyrojilo mnoho novopečených maminek či těhulek, a tak jsem se konečně odhodlala vyrobit dětské mýdlo, které zároveň vydrží delší dobu na poličce, než ho budou skutečně potřebovat. Je co nejvíce lokální (sádlo), co nejvíce šetrné (palmojádro místo obvyklého kokosu) a voní po levanduli. Ke svým receptům již nebudu přidávat přesný počet gramů – zejména u dětského mýdla nechci nezkušené mýdlařky svádět k pokusům bez znalosti základních principů výroby.

Recept

  • 50 % Sádlo
  • 20 % Palmojádrový olej
  • 25 % Olivový olej extra virgin
  • 5 % Konopný olej
  • 8 % přetučnění NaOH
  • 2 díly Levandulový hydrolát
  • 1 % Alantoin
  • 1 % EO Lavandin

Kyseliny

  • laurová 10 %, myristová 4 % (-> mýdlo bude méně pěnit, avšak nebude tolik dráždivé)
  • palmitová 19 %, stearová 8 % (-> mýdlo bude pevné a odolné, zpevní jej i alantoin)
  • olejová 44 %, linoleová 9 %, linolenová 1 % (-> mýdlo bude hodně pečující)

Z hydrolátu a NaOH si připravte louh a nechte chladnout. Roztopte si tuhé lipidy (a že jich tentokrát je!). Do nich přilijte tekuté lipidy a přisypte alantoin. Promíchejte tyčovým mixérem a přes sítko přilijte louh (teploty se pohybovaly kolem 39/41°C). Pokud chcete zkusit ghost swirl, míchejte do lehké až střední stopy a polovinu odlijte do formy. Pak se ujistěte, že máte dost hmoty, abyste si při mixování zbytku do hmoty nevehnali bublinky (jako já), popř. přelijte do menší nádoby nebo míchejte do husté stopy ručně. Poté projeďte "U" drátem (tzv. Hanger swirl). Přikryjte formu, dejte ji na 50 minut do trouby vyhřáté na 50°C, pak ji vypněte a nechte odpočívat do druhého dne uvnitř. Krájet můžete už po 18 hodinách. Po dalších 24 hodinách můžete mýdlo orazítkovat. Zaslouží si alespoň 3 měsíce zrání.




 


Komentáře