Chléb Šumava z domácí pekárny
Před 5ti měsíci jsem od svých skvělých (a samozřejmě nejlepších na světě) kolegů z práce dostala jako svatební dar domácí pekárnu, cihlu droždí a kvásek. Samozřejmě jsem nebyla schopná držet se žádného osvědčeného receptu na chleba, ale postupně jsem se ustálila na jednom, který dle nálady obměňuji. Kombinuji v něm přednosti kvásku (je stravitelnější a trvanlivější) s přednostmi kvasnic (pomáhají vykynout). Netvrdím, že chléb vždycky dopadne, jak bych chtěla, protože tenhle pokrm má svoji hlavu! Ale většinou se povede a je to skvělý český chleba, na který jsme všichni odmala zvyklí.
Pokud potřebujete načerpat základní informace o pečení chleba, doporučuji stránku Pekárnománie.
Recept
Kvásek si připravuji den předem a krmím ho dvakrát po 8mi hodinách. Do nádoby dávám nejdříve tekuté, poté sypké suroviny a nakonec droždí a kvásek. Poté formu umístím do pekárny a zvolím příhodný program. Ráda peču na program celozrnný chléb, ale můžete zkusit i normální bílý chléb. Nastavuji množství 750 g a střední propečení. Pokud se ovšem rozhodnete část vody nahradit mlékem, zvolte slabé propečení, aby se chléb nepřipálil. Metlu v průběhu nevyndávám, podle mě chleba potřebuje svůj klid, stejně jako mýdlo! Hned po ukončení pečení chléb vyndávám z pekárny a nechávám ho vychladnout na mřížce. Po vychladnutí jej ukládám do papírového pytlíku a ještě do igelitového sáčku a máme ho vždycky na ca 3 dny. Samozřejmě můžete experimentovat s moukami (např. část nahradit špaldovou), s kořením (teď testuji černý kmín) a přídavnými látkami (např. s ořechy či jogurtem), fantazii se meze nekladou!
Komentáře
Okomentovat