Přírodní pomáda na rty s avokádovým olejem
Běžné balzámy na rty jsem používala jen v nejhorších mrazech. Místo aby vytvořily ochrannou vrstvu, buď navlhčily pokožku mých rtů natolik, že se sloupala, nebo ji vysušily, což neodpovídalo mému očekávání. Výroba domácího balzámu přitom není vůbec složitá!
Předložený recept je optimalizovaný pro plnění výsuvných tubiček, které vám zajistí stejný komfort jako kupované balzámy. Barva i vůně jsou plně přírodní – pochází ze základních surovin, které jsem pro balzámek vybrala. Základ tvoří mango máslo, to narozdíl od bambuckého po nějaké době nevytvoří pevné části v podobě “krupičky”. Avokádový olej má prokázané regenerační účinky a navíc hmotu zabarví do zelena, přičemž olivový olej barvu může v případě vhodného výběru ještě podpořit. Vůni zajišťují kakaové máslo (pozor, RAW forma nemusí být vhodná pro alergiky!) a včelí vosk. Většinu surovin seženete na Nature-store, kde také najdete bližší info o jejich účincích.
Recept (6 tubiček):
- 5 g mango másla LZS
- 2 g kakaového másla RAW
- 7 g včelího vosku
- 11 g avokádového oleje LZS (lokální varianta: konopný olej)
- 10 g olivového oleje LZS
- 0,1 g vitaminu E (není nutný)
Všechno použité nádobí by samozřejmě mělo být čisté a nejlépe i vydezinfikované, např. alkoholem. Odměřte si suroviny, pracovat můžete s běžnou kuchyňskou váhou. Já začínám s pevnými surovinami, které následně umístím do vodní lázně. Ve vodní lázni rozpusťte nejdříve včelí vosk a másla. Když už jsou skoro rozpuštěné, přidejte oleje. Protože jsou oleje chladnější, zapříčiní, že vosk opět trochu přituhne. Nelekejte se toho a pokračujte v rozpouštění. Poté nádobu vyndejte z lázně a vmíchejte vitamin E. Zamíchejte malou metličkou nebo lžičkou. Nyní hmotu můžete začít nalévat do čistých tubiček. Není to tak těžké, jak to možná vypadá, ale chce to úplný klid. U poslední tubičky hmotu možná budete muset dát znovu do vodní lázně. Pomáda v tubičkách tuhne rychle, přesto je dobré dát je do druhého dne do lednice. Dočetla jsem se, že kakaové máslo definitivně vykrystalizuje až za 10 dní, to já ale nevydržím!
Můžete se dát do dekorování. Pomády skvěle drží tvar a nemusíte je skladovat v chladu. Snažte se je ovšem vypotřebovat do půlroku od vyndání z ledničky. Ačkoliv vitamin E je hodně nápomocný, avokádový olej nepatří mezi stabilní oleje, takže rád oxiduje. Poznáte to podle změny vůně pomády – žluklý výrobek určitě nepoužívejte!
Komentáře
Okomentovat