Jak zvýšit pěnivost mýdla

Není to tak, že všechno mýdlo musí mít pořádné bubliny, ale vysvětlujte si to známým zvyklým na komerční chemické kostky. Pěnivost mýdla se rapidně sníží přidáním včelího vosku či většího množství soli, a tak by se vám mohl přiložený výčet pěnících pomocníků hodit. Dělení do skupin berte s rezervou, mohla by tu být např. kategorie “aminokyseliny”, ale já si pod tím nic nepředstavím, a tak mi jako pomůcka slouží toto. Pamatujte na to, že některé uvedené suroviny bubliny vytváří, jiné pouze podporují jejich vznik či příspívají k jejich stálosti, a tak se neobejdete bez další podrobnější rešerše =)

 

Kyseliny

Mýdlo nejlépe napěníte zvolením vhodných olejů – zařadíte do receptu ty, které obsahují co nejvíce kyselin laurové, myristové a ricinolejové (popř. méně známých kaprinové a kaprylové). Kyselina myristová je velmi vzácná a ty zbylé mohou být ve větším množství dráždivé. Pokud do mýdla zapracujete 25-30 % kokosového, babassu či palmojádrového oleje, o pěnivost mýdla se většinou obávat nemusíte. Na problém narazíte ve chvíli, kdy se chcete omezit na lokální zdroje.

Sáhnout můžete i po kyselině citrónové (a připravit si citrát) a mléčné (laktát).

Cukry

O jemnou pěnu se postarají přídavné látky obsahující cukry. Mezi oblíbené patří mléčné produkty (smetana, jogurt), alkohol (pivo) či med. Pozor, cukry zvyšují teplotu mýdlové hmoty, proto není vhodné používat k urychlení saponifikace troubu! Zároveň dochází ke karamelizaci, a tak mýdlová hmota hnědne.

Saponiny

Olga Králová radí pro zvýšení pěnivosti silný odvar z kořene Mydlice lékařské, kterým můžeme nahradit vodu pro přípravu louhu. Saponiny najdeme také v některých plodech, a tak je oblíbené použití kaštanového či šípkového pyré. Adéla Ráček Seidlová doporučuje vodu z luštěnin (např. po vývaru fazolí). 90 % saponinů obsahuje Yucca kořen pocházející z Ameriky.

Prášky

K pěnivosti mýdla přispívají z mechanických důvodů také jíly (kaolin, zelený, růžový či červený jíl), oxidy (titaničitý, zinek) a pudry (ovesné hedvábí, aktivní uhlí). Zároveň část z nich funguje jakožto barvivo.

Ostatní

S pěnou by měl pomoci i Aloe vera gel, kokosové mléko a pryskyřice (využívaná spíše při HP metodě). Díky aminokyselinám pak také humánní hedvábí. Další možností je kombinovat hydroxid sodný s hydroxidem draselným (to už je trochu vyšší dívčí, na kterou jsem si zatím nenašla čas).

A co vy, pěníte své mýdlo ještě něčím dalším?

Komentáře