Experiment: České mýdlo s medem
Nedávno jsem se na Facebooku připletla do diskuze, ze které vyplynulo, že kontroverzním není jen sklízení palmového oleje, ale vlastně všech cizokrajných olejů, což je ještě umocněno znečišťováním přírody spojeným s jejich dovozem. Začala jsem se sama sebe ptát, zda mohu vyrobit dobré mýdlo z lokálních surovin, které by pro nás navíc měly být nejpřirozenější, protože nám je nadělila naše krajina. Jak to dopadlo?
Česká země nabízí tuhé tuky pouze v živočišné formě. Jejich složení umožňuje vytvořit velmi tvrdé, odolné a poměrně dobře vyživující mýdlo. Vybrala jsem si vepřové sádlo, které se dá koupit v každém obchodě (můžete ovšem zvolit sádlo od místního farmáře) a hovězí lůj (vhodný lůj se shání hůře, já ho zakoupila na Nature-store). Lokální tekuté oleje většinou nevytváří pevné ani trvanlivé mýdlo, avšak nabízí množství benefitů. Já si vybrala olej z vlašských ořechů (koupila jsem ho na Bohemia olej, kde najdete množství dalších českých olejů).
Nevýhodou našich olejů a tuků je, že obsahují jen mizivé množství kyselin přispívajících k pěnivosti mýdla. Mýdlo běžně napěníte právě použitím vhodných olejů, nebo přidáním dalších látek, které k tvorbě pěny chemicky či mechanicky přispívají. Já si vybrala cukr, který je obsažený v medu (použila jsem Med květový lesní od Včelařství Kavalec) a mléčný tuk, který jsem do mýdla dostala pomocí 40% smetany (Šlehačka de luxe od Mlékárny Kunín). Počítala jsem s tím, že šlehačka obsahuje 40 % mléčného tuku (v receptu 25 g) a 60 % vody (37,5 g odečteno od potřebné vody).
V Čechách máme na výběr z velkého množství bylin, já si zvolila na podtržení přirozené medové vůně esenciální olej z Mateřídoušky, který jsem zakoupila od Salusu.
Pro mýdla na ruce používám běžně přetučnění 7 %. V tomto případě jsem ale chtěla pečující mýdlo do sprchy, a tak jsem zvolila 10 %, což byl vzhledem k použitému oleji z vlašských ořechů, který má sklony k rychlejšímu žluknutí, trochu risk. Mýdlo by mělo být skladováno ve na tmavém, dobře větraném místě, se stabilní teplotou. Pokud se rozhodnete pro nižší přetučnění, přepočítejte recept v mýdlařské kalkulačce!
Recept (500 g)
- 35 % hovězí lůj (175 g)
- 30 % vepřové sádlo (150 g)
- 30 % olej z vlašských ořechů (150 g)
- 5 % mléčný tuk (25 g v 62,5 g šlehačky)
- 2 % esenciální olej Mateřídouška (10 g)
- NaOH (63 g)
- 2 díly vody (126 g – 37,5 g=88,5 g)
- med (1 lžíce)
Obsah kyselin
- laurová – 1 %, myristová – 2 % (-> mýdlo bude málo čistit a pěnit)
- palmitová – 21 %, stearová – 12 % (-> mýdlo bude pevné a odolné)
- olejová – 33 %, linolová – 24 % (-> mýdlo bude pečující)
Nejdříve jsem si z vody a NaOH připravila louh, který jsem nechala přirozeně chladit. Poté jsem si do plecháčku odvážila tuhé tuky, které bylo třeba rozpustit. Když byly tuky skoro rozpuštěné, přidala jsem lžíci medu a pravidelně míchala. Dejte si pozor, abyste med nepřipálili (např. pracujte ve vodní lázni).Odvážila jsem si olej, smetanu a přilila do nich směs tuků a rozpuštěného medu. Poté jsem míchala, dokud jsem nedosáhla teploty 44°C (měla by ale být spíše nižší). Následně jsem přidala esenciální olej (můžete to udělat až před litím do formy, ale já na to zapomínám). Louh jsem přilila ve chvíli, kdy dosáhl teploty 46°C (opět doporučuji kvůli cukrům v medu a mléku snížit). Alespoň 10 minut směs míchejte ručně, aby se všechny složky úspěšně spojily (já to vydržela 15 minut a byl to voňavý zážitek =)). Směs je nejdříve tmavě oranžová, postupně zesvětlá. Pokud ani po 10 minutách nedosáhnete stopy, můžete hmotu opatrně na několik vteřin promíchnout mixérem, delší doba by neměla být třeba. Hmotu jsem nalila do menší formy a vršek přikryla biblinkovou folií, což vytvoří pěknou dekoraci (někdo dává folii raději na dno formy). Kvůli možnému přehřátí jsem nepoužila troubu, ale formu pouze přikryla víkem, vložila do krabice a tu zabalila do ručníku. Mýdlo tuhlo celkem rychle, krájet jsem mohla už po 12 hodinách, ale doporučuji raději počkat alespoň 18-24 hodin.
Teď už mýdlo zraje, dám mu na to ca 6-8 týdnů. Domnívám se, že bych ho vzhledem k vysokému podílu kyseliny linolové měla spotřebovat zhruba do 8-10 měsíců – uvidím, jak moc bude náchylné na žluknutí. A taky se těším na zkoušku jeho pěnivosti. Odpovědi na tyto otázky naleznete do půlroku zde:
- 14.3.2019: Smetana v mýdle zanechává specifický odér. PH je momentálně 8.5, proto jsem si zkusila umýt ruce a dočkala jsem se velkého množství malých bublinek.
- 7.6.2019: kousek, který jsem nezabalila do papíru, přišel o mateřídouškovou vůni a přebyl ho odér ze smetany. Jako dárek se tedy určitě nehodí…
- 7.3.2020: mýdlo jsem vzala v září do práce a nyní jsme ho vymydlili. Je zajímavé, že ke konci nebylo vůbec cítit po sádle, ale spíše po té mateřídoušce. Takže v tomto případě se vyplatí nechat mýdlo dlooouho odpočinout!








Komentáře
Okomentovat