BIO, LZS, RAF: Co to znamená?

Oleje a másla do mýdel a kosmetiky bývají prodejci označena všemožnými přívlastky skládajícími se převážně ze třech záhadných písmenek. Často jsem se sama sebe ptala, co vlastně znamenají a zda je to tak, že čím je zkratek více, tím lépe? Jak uvidíte, zkratky nejsou rovnocenné a pomáhají nám ujasnit si, zda surovinu pro výrobu zamýšleného produktu potřebujeme, či nikoliv.

BIO

Tímto přívlastkem jsou označeny suroviny, které byly získány z ekologického hospodářství. Nijak tedy nevypovídají o formě tuku, který si kupujete, pouze o způsobu jeho získání. Obdobně je na tom označení “Organic” či “Farmářský”.

LZS

Lisováno za studena, tzn. šetrnou metodou bez dodatečného zahřívání. Dle dalších kritérií mohou být “nativní”, “panenské”, ale také “rafinované” (RAF). Nerafinované oleje používejte především do kosmetiky, která na pokožce zůstává, protože obsahují účinné látky. Do mýdla je jich většinou škoda – vyplatí se to u kakaového másla, které si při alespoň 20 % obsahu v mýdle svou vůni zachová.

*Čeho si všímat u másel do kosmetiky?

  • Všechna rafinovaná (RAF) másla jsou zbavena jejich původní vůně. Pokud vůně není příliš libá (např. v případě bambuckého másla), jsou i LZS másla nabízena v dezodorované variantě
  • Divoký sběr: Tato másla nebyla získána na plantáži, ale přirozeným sběrem. Vyznačují se autentickým zápachem, který nemusí každému vonět. Např. cupuacu voní nakysle a bambucké máslo kouřově.

*Co znamená HO u slunečnicového a světlicového oleje? 

Zejména při výrobě mýdla s pomalou stopou oceníte nabídku tzv. High Oleic forem olejů. Jedná se o nově vyšlechtěné odrůdy, které mají vysoký podíl kyseliny olejové, a tak je třeba dát si při výpočtu pozor na správné zadání do kalkulačky. 

RAF

Při rafinování oleje dochází k jeho očištění. Rafinované lipidy jsou levnější a je vhodné používat je do mýdla, nikoliv do kosmetiky.

Přesto je to džungle! Dodavatelé surovin používají plno dalších označení, aby ukázali, jak je jejich produkt “in”, ale pokud budete znát toto základní dělení, při svých nákupech se jistě neztratíte =). V případě, že byste se touto problematikou chtěli zabývat podrobněji, podívejte se na Ame-inu Wiki

Komentáře